2010. május 9., vasárnap

Kincsek a gettóból...

Van amikor az ember gyanútlanul sétálgat az utcán, és egyszer csak egy halom kincs kerül az útjába. Na én volnék az a bamba állat, aki nap mind nap sétált el kétszer is mellette, úgy hogy épp csak nem botlottam bele. Ezek a kincsek igen ritka könyvek, szinte ingyen. De most komolyan 100Ft egy Conan a barbárért?! Vagy egy sci-fi antológiáért? Ha "b" kategóriás szarok lennének benne akkor is megérné, de majd ha odaérek meglátjátok, hogy ez egy első osztályú novellás kötet.
Lássunk is hozzá a szépségek leírásához.

1, Kocubinszkij - Fata Morgana (Jelenlegi ár:100Ft, Eredeti ár:18Ft 50f, Kiadás éve:1953)

Az író egy ukrán származású valószínűleg falun felnőtt férfi, bár ezt csak a könyv elején lévő infókból szedem, mivel soha életemben nem hallottam róla. Megláttam a címét és megtetszett.





Amolyan szerelem első látásra egy olyan lány iránt aki más esetben nem tetszene. Ukrán is, meg tragikus is, nem is science-fiction, de még csak nem is ismert, mégis a gyönyörű kötése, 53-óta sárguló lapjai, könyvtári leltári egyből a szívembe zárták. Első lapján a Martfűi Művház leltári pecsétei olyanok, mint háborús hősön a beforrott bajonett vágások.





Tudták régen, hogy mi kell az olvasóknak, nem a ragasztott, félév alatt széthulló gusztustalan, igénytelen nyomdai munka, hanem ez a profizmus, amit ennél a könyvnél alkalmaztak, mint írtam 53!!!-ban. Remélem a történetekben sem kell majd csalódnom, és találok benne valamit abban, ahogy egy marxista kommunista parasztember ír.

2, Gyilkos idő - Sci-fi antológia (Jelenlegi ár:100Ft Eredeti ár:88Ft Kiadás éve:1988)

A gyűjtemény 17 novellát tartalmaz neves íróktól, bár kell, hogy valljam töredelmesen, én csak három írót ismertem fel belőle. Egyikük Arthur C. Clarke, akinek, mióta egyszer meg akartam nézni a könyvéből készült filmet, az Űrodüsszeiát, azóta nem merem olvasni, mert félek hogy elalszok. Remélem az csak rendezői baklövés volt és nem az író szívta magát túl.





A második általam ismert író Philip Kindred Dick... Kell bármit mondani róla?! Ő Dick, akkor írt cyberpunkot, amikor nem is volt ilyen műfaj! A harmadik író pedig Alfred Berster, akit úgy ismertem meg, hogy kedvenc íróm Nemes István írta, hogy neki a kedvenc könyve ettől az írótól, a Tigris, tigris! című alkotás. Elolvastam és azóta is vadásztam más műveire, s mit ad a véletlen... hát nem találtam egyet.





A többi író sajnos említésből sem ismerem, de ami késik az nem múlik, mint tartja a mondás.

3, Daniel Defoe - A londoni pestis (Jelenlegi ár:100Ft Eredeti ár:16Ft Kiadás éve:1967)

Nem hittem a szememnek amikor megláttam a könyv kiadásának évét.




Ragasztott kiadás is, színes is, mégis az elmúlt !43! év alatt nem esett szét, nem kopott el, a lapjai fehérebbek egy szexi goth kislány bőrénél.




Ismét egy olyan könyvről kellene írnom, amiről sokat nem tudok. Defoe-ról inkább ugrik be a William, mint a Daniel név. Mindig is utáltam a Robinson történetét, de ennek van valami a címében. Egy olyan ember ír az 1665-ös londoni pestisről, aki élt is akkor. És mivel szép is maga a könyv, egyszerűen muszáj voltam megvenni.

4, Robert E. Howard - Conan a barbár (Jelenlegi ár:100Ft, Eredeti ár:80Ft, Kiadás éve:1989)

Szerintem nincs a világon oly ember akinek be kellene mutatni Conan-t a kimériai harcost. A karakter egybeforrt Arnold "Conan the Republican" Schwarzenegger nevével. Ezóta él az emberekben az a kép, hogy egy barbár nagyobb mint egy hegy, és akkora karddal sétálgat, amivel kisebb falvakat lehet kiirtani egy félre vitt suhintással. Ez a regény egy mestermű, amit a 30as években kezdett írni novellák formájában.Csak apróságként jegyezném meg azoknak, akik Tolkien-t tartják a fantasy atyjának, hogy az első LOTR történet 1937-ben jelent meg, míg a Conan-ból 33-ban jelent meg az első novella, vagy inkább az első fejezet A fekete kolosszus.(Na ki is akkor a fantasy atyja?)




Maga a könyv az úr 1989. évében jelent meg a Csokonai kiadó gondozásában, szülővárosomban Debrecenben. Érdekesség, hogy a könyvet Nemes István fordította, akit esetleg John Caldwell, vagy Jeffrey Stone néven ismerhetnek még a fantasy szerelmesei. Saját bevallása szerint az angol tudása igencsak csekély volt akkoriban, így egy szótár segítségével készítette el a magyar változatot, mely megjelent a Főnix Fantasztikus Könyvek sorozatban. Nekem egy második kiadásra sikerült ráakadnom, ami sajnos eléggé megtépázott állapotban van, de ez a mű értékéből nem von le semmit a szememben.




Még megemlíteném, hogy 2011-re ígérnek, egy(most meg fogtok kövezni) jónak tűnő remake-t. Főszerepben a Csillagkapu Atlantisz barbár lelkületű raszta hajú keménylegénye, a lidércek levadászója Roron, avagy polgári nevén Jason Momoa. Ez még nem ok a sikerre (bár nálam azért jópont), de olyan színészek lesznek még a palettán, mint Mickey Rourke, vagy Rose McGowan, vagy Ron "Hellboy" Perlman. Én azért sokat várok ezektől a színészektől, elvégre nem befutott színészekről beszélünk, akik már elfelejtettek színészkedni. Tőlem mindenképp kap egy esélyt a film.

5, T. O. Teas - A ninjaörökség (Jelenlegi ár:100Ft Eredetiár:78Ft Kiadás éve:1990)

Most komolyan olvastad mi a címe? Mit kell még írni róla? Jóember nem érted? Ninja!!! Egy könyv amiben ninják vannak! Amúgy maga a könyv nem nagy szám, ragasztott kötés, vékony, rossz minőségű papír, és egy kifejezetten visszataszító borító jellemzi a könyvet. De érted... Ninják!





6, Thuküdidész - A peloponnészoszi háború (Jelenlegi ár:500Ft Eredeti ár:ismeretlen Kiadás éve:1985)

Az első már-már valódi pénzértékért vett könyv a sokaságból. A kifizetett összeg felét ez a könyv tette ki. Ha súlyra nézzük akkor túl is szárnyalja a másik öt könyvet együtt. A borító a maga egyszerűségében tökéletes. Fekete alapon vörös betűkkel ráírva a cím és kész. Nincs cicomázva, nincs bonyolítva, jó a színösszeállítás. Van rajta valami fólia borítás, ami 99%-ban biztos, hogy nem gyárilag került rá, de ez is csak szebbé teszi a küllemét.




Nyissuk hát ki a szépséget.




Egy újabb ötletes és szép látvány fogad egyből, melyről csak sokadik nekifutásra tudjuk levenni a tekintetünket. Egy vörös alapon fekete térkép az Kr.e. 5. századi térkép a Görög és Perzsa birodalomról, az Égei-tenger vidékéről. A mű a görögök győzelmét meséli el a perzsa birodalom felett, és hogy miként fordult egymás ellen Athén és Spárta. Van is erre lehetőség, mivel 737 oldalon keresztül teszi ezen nemes feladatot. Mivel nem egy mai írásról beszélünk sok lehet benne az érthetetlen szöveg, ami elronthatná a könyv élvezhetőségét. Persze erre is gondoltak és tettek a könyvbe egy majd száz oldalas szövegmagyarázatot és szójegyzetet.




Szóval nem vicceltek a srácok, amikor kiadták a remekművet. Kíváncsi vagyok rá, bár nem hiszem hogy képes leszek elolvasni. Ha most állnék neki és nagyon sokáig élnék, akkor sem érnék soha a könyv végére. De biztos, ami biztos, megpróbálom...

4 megjegyzés:

  1. Höhő a jó öreg T. O. Teas... a középiskolás tablóidézetünk tőle származott :)

    VálaszTörlés
  2. Ász.még a végén elkell kérnem őket...Amugy calldvel-től rossz könyv még nem került ki.:D Na látod már megérte felköltözni.:D

    VálaszTörlés
  3. PH: Még a végén kiderül, hogy jó a könyv, és nem valami ponyva... Most épp Emese olvassa és szerinte is jó eddig. Kíváncsian várom.

    Viki: Majdnem jó, de a calldvel nagy C-vel, a két l a végén és a v az w. :) Amúgy amikor jöttök ide körül tudunk nézni majd könyvügyben.

    VálaszTörlés
  4. Félreértés ne essék, én ponyvára számítok :), de legalábbis egy erős B avagy C kategóriára, legalábbis a címe ezt sugallja ;). Ellenben mindenkinek lehetnek jó bemondásai.

    VálaszTörlés